Słonka jest wielkości miejskiego gołębia. Między marcem a kwietniem wędruje na północ Europy i Rosji, a między wrześniem i listopadem przelatuje do Europy Zachodniej na zimowiska. Czasami zostaje też na zimę w Polsce, niekiedy także zakłada u nas lęgi. Jest bliską kuzynką Rycyka i Kszyka.

Mamy bardzo małe szanse, żeby ją zobaczyć, bo świetnie maskuje się w swoim naturalnym środowisku, czyli w lesie. Najlepiej bogatym, mieszanym, wilgotnym i dojrzałym lesie. Niestety, takich borów jest już u nas coraz mniej, bo wycina lub osusza je człowiek.

Człowiek także, a przynajmniej niektórzy ludzie strzelają do tego małego ptaka. Można to robić całkiem legalnie od 1 września do Świąt Bożego Narodzenia.

Spróbujmy temu zapobiec.

NEWSLETTER
Zapisz się, aby być na bieżąco z wszystkimi wiadomościami. Gwarantujemy, że dane zostaną wykorzystane tylko w tym celu (polityka prywatności)